Investeren in energiezuinigheid wanneer je bouwt of verbouwt is absoluut de moeite waard, niet alleen om ecologische, maar ook om economische redenen. De Vlaamse regering voorziet namelijk verschillende premies aan (ver)bouwers die werken aan de energiezuinigheid van hun (nieuwbouw)woning, en ook de waarde van je woning zelf stijgt bij een positiever EPC.
Maar waar moet je nu precies op letten wanneer je bouwt of verbouwt?
1. Technieken om de E-peil te drukken
Warmtepompen zijn een efficiënt en duurzaam alternatief voor verwarmingen op fossiele brandstoffen. Wie verwarmt met een warmtepomp verbruikt tot vijf keer minder dan een traditionele verwarming. Ze halen 80% van hun energie uit aarde, water of lucht. De nodige dosis stroom kan duurzaam opgewekt worden door fotovoltaïsche panelen.
Technieken zoals een warmtepomp of fotovoltaïsche panelen zijn op korte termijn de snelste manier om je E-peil te doen zakken. Het is dus ook de snelste manier om de premies van de overheid te bemachtigen. Al moet je hier wel mee opletten. Technieken verouderen, waardoor het niet zeker is dat je korting volgend jaar nog geldt. Het is daarom geen slecht idee om eerst in robuustere maatregelen te investeren die minder onderhevig zijn aan veroudering.
2. Duurzame bouwschil
Je E-peil naar beneden krijgen, begint met een duurzame bouwschil. Wie volledig van nul begint, houdt dus best van bij de bouwplannen de energieprestatie in het oog. Oriëntatie, zonwering, luchtdichtheid, isolatie en een energiezuinig ventilatiesysteem zijn even belangrijk als zonneboilers of warmtepompen.
Sommige van deze duurzame investeringen zijn zelfs verplicht tegen 2020. Zo moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben tegen 2020. Wie meteen kiest voor hoogrendementsglas kan onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen. De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven geen dubbel glas te hebben.
Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten ook alle daken tegen 2020 geïsoleerd zijn. Een geïsoleerde zoldervloer bij onverwarmde en onbewoonde zolder geldt ook als een geïsoleerd dak. Je hoeft trouwens niet te stoppen bij de verplichte dakisolatie. Ook vloerisolatie en isolatie van de buitenmuren kunnen de E-peil aanzienlijk doen dalen. Een niet-geïsoleerde vloer verliest tot 15% aan warmte. Heb je vloerverwarming, dan is vloerisolatie helemaal aangeraden om warmteverlies tegen te gaan.
3. Isolaties binnenin je woning
Ook isolaties binnenin je huis kunnen je energiefactuur verlagen. Hou je van een warme badkamer, maar een frisse slaapkamer, dan kan je de muur tussen deze twee kamers isoleren. Zo bespaar je op verwarming, die je anders toch bewust verloren zou laten gaan.
4. Hernieuwbare energie
Sinds 2014 moet elke nieuwbouwwoning een minimum hoeveelheid energie uit een of meerdere hernieuwbare bronnen halen. Die minimum hoeveelheid hangt af van de vloeroppervlakte. Een hernieuwbaar bron is een natuurlijke, onuitputtelijke energiebron zoals wind, zon, water en aardwarmte. Allemaal verlagen ze je E-peil.
Nog vragen?
Je mag ons altijd contacteren over energiezuinig (ver)bouwen
Of voor eender wat natuurlijk.
Referenties: Vlaamse Overheid, Knack