Atenor: de mede-projectontwikkelaar van Liv de Molens te Deinze aan het woord

Liv de Molens is een stadsinbreidingsproject langs de Leie in het centrum van Deinze. Erg diverse nieuwbouwappartementen, penthouses en handelsruimtes nestelen zich binnenkort tussen de nieuw aangelegde stadsparken die als een groene corridor doorheen de site kronkelen. Het project is het resultaat van een vruchtbare 50-50 partnerschap tussen 3D Real Estate en Atenor die zich baseerden op het Scandinavische concept ‘Hygge’. Lees mee hoe Atenor zich gedreven inzet voor steden, waarom de oude Molens van Deinze hun interesse wekten en hoe het verhaal van Liv de Molens uiteindelijk volledig in zijn plooi viel.

Wie is Atenor?

Internationale vastgoedspecialist

Atenor is een vastgoedontwikkelaar die genoteerd is op de continumarkt van Euronext Brussel. Het bedrijf investeert in grootschalige vastgoedprojecten die voldoen aan strikte criteria op het gebied van ligging, stedenbouw, architecturale excellentie en economische doeltreffendheid en duurzaamheid. Momenteel zijn ze actief in negen EU-landen (België, Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Portugal, Duitsland, Polen, Hongarije en Roemenië) en veertien steden met dynamische en groeiende markten.

Innoverende oplossingen uit het ArchiLab

Atenor zet zich gedreven in voor steden. Door de klimaatverandering eisen die steden tegenwoordig een nieuwe kijk, maar ook de veranderde verwachtingen, technologische innovatie en vooruitgang van PropTech zetten de vastgoedwereld aan tot radicale veranderingen.

Als pionier in de constante zoektocht naar innovaties, heeft Atenor ArchiLab opgericht. Het is hun ‘Think & Do Tank’: een ideeën- en observatielaboratorium waar experts met verschillende achtergronden samen de beste weg uitstippelen naar een betere toekomst. Dankzij ArchiLab kan Atenor de trends in hedendaagse architectuur en innovatieve en duurzame technologieën op de voet volgen, maar ook toepassen. ArchiLab gaat verder dan observatie en analyse. Het voorziet Atenor van specifieke en concrete oplossingen die meteen kunnen worden geïmplementeerd in de projecten.

Acting for Cities

De missie van Atenor is om in harmonie te werken met de evolutie van de stad. Onder het motto ‘Acting for Cities’, positioneerde Atenor zich al vroeg als stedelijke stakeholder, zich bewust zijnde van de nieuwe uitdagingen waarmee de stad wordt geconfronteerd. Ze zetten zich in om steden duurzamer, slimmer, vriendelijker en veiliger te maken. Dit doen ze door residentiële, tertiaire, recreatieve, culturele activiteiten en ruimtes voor gezelligheid, ontmoetingen en wandelingen met elkaar te verbinden.

Daarnaast speelt Atenor ook een belangrijke rol in stedelijke revitalisering en transformatie. Door wijken in industriële woestenijen nieuwe leven inblazen en nieuwe projecten te ontwikkelen in het hart van strategische buurten, versterkt Atenor de aantrekkelijkheid van steden.

Bovendien is ook de locatiekeuze een van de pijlers van de ontwikkelingsstrategie van Atenor. De toegang tot het openbaar vervoer is een belangrijke factor die telkens haar beslissing over de locatie zal sturen.

Atenor over Liv de Molens - Deinze

De geschiedenis van de Molens in Deinze

In 1875 vestigden Pr. De Volder en H. en E. Timmermans een vermicellifabriek in een tuin naast de Leie. De eerste uitbreiding kwam in 1877 en een paar jaar later, in 1884, werd de fabriek uitgerust met een stoommachine. Al in 1883 gingen de vennoten uit elkaar en werd in Petegem een ​​nieuwe fabriek van De Volder opgericht, de latere N.V. Les Moulins des Flandres.

In 1890 brandde de fabriek in Deinze af, maar werd in 1892 herbouwd als N.V. Molens van Deinze. Van 1917 tot 1976 werd het onder leiding van de familie Van Kan verschillende keren uitgebreid. Les Moulins des Flandres werd gekocht door de Molens van Deinze in 1924 en zij introduceerden elektrische aandrijfkracht in beide fabrieken. In Deinze werd bloem geproduceerd, in Petegem werd veevoeder bereid. In de jaren zestig werd de gehele infrastructuur vernieuwd.

Revitalisering van de Dossche site

Toen de Molens van Deinze in ons vizier kwamen, waren we meteen overtuigd van haar potentieel en de locatie: een historische site langs de Leie in het hart van Deinze. Het is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en ook de belangrijkste wegen naar Gent, Brugge en Kortrijk zijn snel te bereiken.

Aangezien de industriële activiteiten nog (deels) gaande waren toen we de site verwierven, waren de gebouwen in goede staat en werd het onderhoud uitgevoerd door de industriële gebruiker. Zelfs tijdens de eerste maanden na de overname zette de vorige eigenaar zijn activiteiten voort om zijn voorraad tarwe te ledigen. Nadat de industriële activiteit volledig was beëindigd, namen we het onderhoud van de te behouden gebouwen over. De voormalige eigenaar was eigenlijk begonnen met de herontwikkeling van de site, maar besloot al snel deze revitalisering over te dragen aan ervaren vastgoedontwikkelaars, gespecialiseerd in de ontwikkeling van grootschalige stedelijke vastgoedprojecten.

De Molens van Deinze in ere hersteld

Het historische erfgoed van de site is zo rijk dat we het wilden behouden, maar vooral ook wilden eren. Bovendien beschrijft het stedenbouwkundig plan de gebouwen die vanwege hun historische en architectonische waarde behouden moesten blijven. Deze monumentale waarde hebben we niet in twijfel getrokken. Ze vormen een meerwaarde voor Liv de Molens.

Daarom zal de Directeurswoning gelegen aan de Tolpoortstraat blijven bestaan, net als de oude molen uit 1892. Ook het silogebouw dat met de oude molen is verbonden door een opmerkelijke stalen voetgangersbrug - beide gelegen aan de rivier – blijft behouden. De brug is momenteel bedekt met panelen, maar indien mogelijk zullen we deze in zijn oorspronkelijke vorm herstellen.

Scandinavisch geïnspireerde architectuur

Samen met 3D Real Estate wilden we de site een nieuwe adem geven en een nieuwe manier van leven bieden langs de Leie in Deinze. We wilden de associatie tussen water en licht optimaal benutten. De aanwezigheid van de rivier de Leie is een ongelooflijke aanwinst voor Liv de Molens. Het biedt rust en sereniteit. We wilden niet alleen appartementen aanbieden. We wilden een nieuwe leefomgeving creëren, waarin alle generaties en levensstijlen worden gemengd.

Nadat we de architectonische benadering in Scandinavië hadden bestudeerd, bleken de architecten er uit te blinken in het spelen met water, natuurlijk licht en groene ruimtes. Scandinavische architectuur betekent een natuurlijke manier van leven, een manier die helpt om zelfs in een stedelijke omgeving dicht bij de natuur te blijven. Dat is precies wat we wilden repliceren voor Liv de Molens.

Het Hygge-concept

Liv de Molens is geïnspireerd op het ‘Hygge’-concept. Hygge is een Deens en Noors woord voor een sfeer van gezelligheid, knusheid en comfortabele gemoedelijkheid met gevoelens van welzijn en tevredenheid. Wetende dat Denen de gelukkigste mensen ter wereld zijn, waren we geïntrigeerd en aangetrokken door dit concept. Hygge is een gevoel van comfort, saamhorigheid en welzijn. Zoals Meik Wiking, de CEO van 'The Happiness Research Institute', uitlegt: "Hygge gaat over een sfeer en een ervaring. Het gaat over het samenzijn met de mensen van wie we houden. Een gevoel van thuis. Een gevoel dat we veilig zijn." Dat is de sfeer die we wilden creëren in Liv de Molens.

Herwaardeerde gebouwen, herbruikbare puin, hernieuwbare energie

Al onze ontwerpers besteden bijzondere aandacht aan het gebruik van duurzame concepten en materialen. Een bepaalde hoeveelheid materiaal dat op het bestaande terrein lag, zal worden hergebruikt (bijvoorbeeld in de fundering van de verharde wegen) om de hoeveelheid puin die moet worden afgevoerd tot een minimum te beperken.

In de nieuwbouw zullen kwalitatieve materialen worden gebruikt, terwijl de bestaande gebouwen worden geïntegreerd in het totaalconcept voor de site. In fase één van het project willen we de beschikbare daken gebruiken om hernieuwbare energie op te wekken. In de tweede fase gaan we nog een stap verder en kiezen we voor collectieve duurzame energieopwekking. Onze ontwerpers gaan steeds op zoek naar de beste technische oplossingen.

Meer info over Liv de Molens - Deinze?

U bent van harte welkom bij Landbergh Deinze (Kongoplein 2) of de Directeurswoning (Tolpoortstraat 40) om samen het erg gevarieerde aanbod aan appartementen, penthouses en handelsruimtes vrijblijvend te overlopen. Contacteer ons gerust via 09 278 78 79 of deinze@landbergh.be.

Meer info over wonen in Deinze?

Ontdek de troeven van de stad Deinze.

Fotografie URA Yves Malysse Kiki Verbeeck: Filip Dujardin