Terwijl de rente op je spaarrekening steeds minder opbrengt, blijven de vastgoedprijzen voorzichtig stijgen. Doch vrezen we geen overwaardering. Integendeel, de Belgische vastgoedmarkt blijft gezond dankzij de grote vraag naar kwalitatieve woningen. Ook tijdens de financiële crisis van 2008 bleven we vastgoed kopen, en dat viel op in vergelijking met veel van onze buurlanden. Belgen zijn dan ook meer risico-avers door een grotere inbreng met eigen middelen en een plichtsbewuste discipline met maandelijkse kapitaalaflossingen.
Als we het op lange termijn bekijken, brengen je spaarcenten dus meer op wanneer je het investeert in vastgoed, dan wanneer je het op je spaarrekening laat staan. En zeker wanneer je het investeert in Gents vastgoed. Enkele redenen waarom het nog niet te laat is om in de Gentse vastgoedmarkt te investeren:
1. Kilometerheffing op personenwagens
Gent is als Vlaamse centrumstad opvallend vlot bereikbaar. Steeds meer bedrijven kiezen dan ook voor Gent als uitvalsbasis, en die brengen in de toekomst ongetwijfeld heel wat extra medewerkers met zich mee.
Tijdens de nieuwe regeerperiode (2019-2024) wordt mogelijks een kilometerheffing op personenwagens ingevoerd. Mensen zullen hierdoor hoogst waarschijnlijk dichter bij hun werk willen wonen. Aangezien steeds meer bedrijven voor Gent kiezen, zal dit leiden tot een grote vraag naar woningen in deze Oost-Vlaamse hoofdstad. Een goede reden dus om vandaag nog te investeren in vastgoed in Gent.
2. Betonstop
Ook door de fameuze betonstop wordt de beweging richting de stad verder aangewakkerd. Bouwen op het platteland wordt alsmaar moeilijker en meer en meer mensen realiseren zich het immense gemak van alle winkels en diensten op wandel- en fietsbereik rond de woonst te hebben. De betonstop mag dan wel uitgesteld zijn, beleggen in vastgoed in een grootstad als Gent is voor investeerders met het oog op de toekomst dus zonder twijfel interessant.
3. Groeiende Gentse huurmarkt
Daarnaast groeit de Gentse huurmarkt door de stijgende koopprijzen. Van alle Vlaamse provinciehoofdsteden stegen de prijzen voor een woning de laatste vijf jaar het meest in Gent (+18%). Gent spant bovendien ook de kroon wat de koopprijs voor een appartement betreft. In 2018 betaalde de koper gemiddeld 256.786 euro voor een appartement in Gent.
Meer en meer mensen kiezen daarom voor huren in plaats van kopen. Meer nog, de woningmarkt in Gent is zelfs een buitenbeetje. In Vlaanderen huurt gemiddeld 25 à 30 procent van de gezinnen. In Gent is dat ruim de helft.
Ook bij Landbergh merken we dat de vraag naar huurappartementen in regio Gent zeer hoog is. Geschikte huurders bieden zich dan ook in sneltempo aan.
4. Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen
Tienduizenden studenten verdeeld over twee universiteiten en vier hogescholen maken van Gent de grootste studentenstad van Vlaanderen. Dat zorgt natuurlijk voor een hoge vraag aan studentenkoten. Het verloop is vaak groot, maar dat is het aantal zoekende studenten ook.
Bovendien blijven heel wat afgestudeerden hangen in hun studentenstad. Hun eerste job bevindt zich dan ook vaak in of rond de stad, waardoor ze vervolgens kiezen voor een huurwoning in de buurt.
5. Gent is de meest leefbare stad van Vlaanderen en nummer één qua duurzame mobiliteit
Gent scoort vooral punten met haar circulatieplan, het grote aantal verplaatsingen per fiets en een goed parkeerbeleid. De Mobiscore zit dus vaak goed tot zeer goed. Dat zet jouw eigendom meteen een streepje voor wat duurzaam wonen betreft. En investeren in duurzaam vastgoed, dat is natuurlijk altijd een goed idee.
Nog vragen? Je mag ons altijd contacteren over investeren in vastgoed in Gent.
Of voor eender wat natuurlijk.
Referenties: Nieuwsblad, Knack, Fednot, De Tijd